Welk D rijbewijs heb ik nodig?

Welk D rijbewijs heb ik nodig?

Om een bus of vrachtwagen te besturen heb je een D rijbewijs nodig. Dit vanwege veiligheidsoverwegingen bij het vervoeren van passagiers of goederen over de openbare weg. Het is belangrijk dat chauffeurs goed worden opgeleid om deze voertuigen zo veilig mogelijk te besturen. In deze blog laten we zien wat je kan gaan rijden met een D rijbewijs en gaan we dieper in om de rijbewijzen.

Rijbewijs D

Met het rijbewijs D kan je met elke touringcar de weg op. Voor de theorielessen volg je de cursus RV1: verkeer en techniek, en V2D: Administratie. Na het behalen van deze twee theorie-examens kun je afrijden. Het rijbewijs D is geschikt als je bussen gaan besturen met meer dan 8 zitplaatsen.

Rijbewijs D1

Wil je met een voertuig gaan rijden dat maximaal 16 personen kan vervoeren? Dan kun je een D1 rijbewijs halen voor een bus. Ten opzichte van het volledige busrijbewijs hoef je minder theorie te leren en zijn er minder rijlessen nodig voor de praktijk. Hierdoor ben je een stuk minder kwijt qua kosten.

Rijbewijs DE

Voor dit rijbewijs rij je meestal met een middenasaanhangwagen. Naast de extra lengte van de bus aanhanger ligt de focus ook op het achteruitrijden. Denk dan aan een bocht achteruit, het plaatsen bij een bushalte en het recht achteruit rijden tot een specifiek punt.

Extra aandachtspunten

Voordat het praktijkexamen aangevraagd kan worden moet je gekeurd worden door een ARBO-arts. Het formulier dat je hierbij nodig hebt is verkrijgbaar bij jouw dichtstbijzijnde gemeentehuis. Je wordt gekeurd op ogen, oren, bloeddruk, hartklachten, epilepsie of andere klachten die de rijvaardigheid zouden kunnen beïnvloeden.

Als je eenmaal mag gaan beginnen aan het praktijkexamen neem je samen met de examinator het kentekenbewijs door en vervolgens voer je de chauffeurspas in. Als dit allemaal is gelukt loop je samen met de examinator een rondje om de bus heen voor controle. Tijdens het rijden beoordeelt de examinator op je rijgedrag, omgang met snelheid en het kijken op de juiste momenten in de spiegels. Bij het examen kan je ook verwachten dat er achteruitrij oefeningen worden gedaan.

Bus rijbewijs halen

Wil je een bus rijbewijs halen en woon je in de omgeving van de Veluwe? Meld je snel aan bij Rijschool Hendriks voor rijlessen en krijg les van onze ervaren instructeurs. Zij bieden een totaalpakket door middel van theorielessen, kortingspakketten en leveren altijd maatwerk.

europexpress

Reacties zijn gesloten.